Monday, December 19, 2016

Best of the best (review from the journey across 3 countries)


Sewaktu kami dalam perjalanan balik dari Vietnam ke Malaysia, di dalam penerbangan tersebut kami sibuk bercerita pengalaman merentas 3 negara ni. Tiba-tiba idea untuk membandingkan perkhidmatan 3 negara dari sudut pandang kami pun terkeluar. 3 terbaik ini jugak adalah hasil pendapat kami berdua, bukan aku sorang je tau.. Perbandingan ni dibuat dari sudut apa yang kami alami dan rasa sendiri. Kalau anda rasa ianya tak patut dan melampau, itu terpulang kepada daya pemikiran anda terletak pada kelas yang mana. Hahahaha..


***************************************

THE BEST TRANSPORTATION

1) ETS
2) Sleeper Train
3) Executive Bus (Sawasdee Angkor)


ETS, hujan emas di negeri orang, hujan batu di negeri sendiri, lebih baik di negeri sendiri. Pemilihan ni bukan dianggap bias, tapi memang dah terbaik. Dengan kelajuan mencecah 140km/j dan ada coach cafe, musolla dan toilet yang selesa, kami pilih ETS berada ditempat pertama. Harga tiket juga sesuai dengan perkhidmatan yang diberikan. 

Kenapa kami tak pilih penerbangan Air Asia sebagai top3?? Kerana kami merasakan kerusi yang sempit tu macam tak selesa dan menjatuhkan ranking untuk top3 best transportation. hahahaha.. Kejam tak? 

Antara pengangkutan lain yang kami naik masa menjelajah 3 negara ni adalah Sleeper Bus (Olympic Express), Thai Tuk Tuk, Siem Reap Tuk Tuk, Taxi HCM dan MRT

THE BEST HOTEL

1) Rimong Boutique and Spa Hotel, Siem Reap
2) Melody Hotel, HCM
3) At One Inn, Hualamphong


Rimong Boutique and Spa memang berbaloi. Walaupun jarak hotel dengan Bandar Siem Reap jauh sikit tetapi oleh kerana layanan dan perkhidmatan di sini baik, kami rasakan berbaloi kami letakkan nya di tangga pertama. Kami disambut dengan jus oren dan sapu tangan basah. Which hotel-hotel lain yang kami menginap, tak ada pun. Katil queen yang selesa, ruang bilik yang luas, ada balkoni, peti ais, heater, bath tab, wifi dan pemilik hotel yang sangat baik. Dengan harga serendah 16USD, pemilik hotel siap bagi kami letak beg besar kami dan mandi di bilik walaupun kami belum check out lagi selepas berjalan di Angkor Watt. Ok win!

Hotel lain yang kami jejak adalah River Inn Budget Hotel, Butterworth.

THE BEST ATTRACTION PLACE

1) Ben Tanh Market, HCM
2) Angkor Watt, Siem Reap
3) Ta Phromp Temple, Siem Reap


Haahahha.. Nampak sangat kami gila shopping. Sebenarnya kami banyak shopping untuk souvenir ahli keluarga dan rakan-rakan. Jadi, bila kami dikaburi dengan harga-harga yang diluar dugaan, macam lupa sekejap status "backpacker". Pastu bila part tawar menawar yang paling tak boleh blah. hahaha.. Patutlah ramai peniaga dari Malaysia datang kat sini balik hari je. Untuk gambar-gambar yang mengujakan, memang Angkor Watt win, tp... nak jugak bagi Ben Tanh nombor 1. Sukati aku la!! hahahahaha...

Tempat lain yang kami pergi adalah Bayon Temple (Siem Reap), Terminal 21(Bangkok)

THE BEST IMMIGRATION BORDER CROSSING

1) Bavet (Cambodia) - Moc Bai (Vietnam)
2) Padang Besar (Malaysia) - Thailand
3) Aranyaphratet (Thailand) - Poipet (Cambodia)

Kenapa kami pilih Bavet-Moc Bai?? Sebab kat situ smooth je perjalanan melalui sempadan. Even kami kena buat sendiri cop-cop tu (tak macam kat Poipet yg blh suruh je pembantu pemandu bas tu pergi cop kan) dan bawak beg besar untuk di scan. Oleh kerana laluan keluar masuk tak sibuk dan tak ramai org macam kat Padang Besar dan Aranyaphratet, so Bavet - Moc Bai is the best. hahahaha.. And of course NO SCAM! Sorry no picture.. Photo cannot be taken at border.

THE BUZZIEST TOWN

1) Ho Chi Min City, Vietnam
2) Bangkok, Thailand
3) Siem Reap, Cambodia


Seminit tak dengar bunyi hon mmg tak sah kat bandar ni. Bandar ni banyak motorsikal. Tak kira la perempuan ke laki ke kalau dah naik motor tu dia main cilokkk ikut sukati. Hahaha.. Aku pulak yang seram. Lagi-lagi nak melintas jalan.. Hadoiiiii... Tapi yang salute nya, dalam kekalutan hon sana sini, macam ada pertandingan hon paling power, aku tak dengar pulak maki hamun carot segala kat dorang-dorang ni. Haaaa...

THE BEST RESTAURANT

1) Usman Muslim Food, Sukhumvit
2) D'wau Restaurant, Siem Reap
3) Musa Kariem Restaurant, HCM


Yess.. of course kami pilih tomyam gung Thailand sebagai "The best food of 3 countries". Mencari restaurant Usman Muslim food ni agak susah. Sebab dia macam terselit di lorong-lorong. Tapi dengan bantuan google maps kami berhasil untuk mendapatkan restoran ini. Dengan harga yang setimpal dengan makanan yang kami pesan, kami tanpa ragu-ragu meletakkan restoran ini ditempat pertama. Antara makanan lain yang kami cuba di sini adalah sotong tepung dan kerabu mangga. Walaupun kedengaran agak biasa dengan Malaysia, tapi percayalah.. Semuanya sedap-sedap belaka. Hahaha.. Keee.. Kitorg yang terlampau lapar ni???

Musa Kariem Restaurant pun not bad. Cuma Sup Seafood Vietnam tu tak menepati citarasa tekak aku yang sukakan sup. Bila aku belek, sup tu diletak dengan nenas??? Macam tak berapa serasi lak kalau ikut lidah aku. hahahaha.. Makanan kat Vietnam kemain mahal ye.. Bila di 'convert' ke duit Malaysia, jumlah makanan kami berharga RM130.00 ok. So, nak melancong ke Vietnam kena bawak siap-siap instant Nasi Beriyani Kambing from Brahim tu.. Mudah dan sedap.. hahahaha

ShukStarz: ini review dan perbandingan dekat tempat-tempat yang kami pergi je. Tak meliputi keseluruhannya.

Saturday, December 17, 2016

"Backpackers" ke Bangkok, Siem Reap dan Ho Chi Min City (13.12.2016) DAY 7: The Journey to Homeland

"Travel memang menyeronokkan, tapi harus diingat, bukan sepanjang masa ketika travel itu seronok. Dalam erti kata lain, travel itu bukan sentiasa yang indah-indah sahaja. Kadang-kala anda juga berhadapan dengan situasi kurang menyenangkan. Apa pun cabaran, itulah sebenarnya sebab utama kenapa travel itu sangat seronok"

7th day (13.12.2016): Ho Chi Min City - Senai, Johor
Ok siap dah packing brg2 masuk beg. Selagi boleh sumbat, sumbat je. Kami plan gerak dari hotel kul6.00 pagi memandangkan flight kul8.20 pagi. Untuk pengetahuan pukul6 pagi di sini dah macam kul7 pagi di Malaysia. Jadi tak ada masalah! Set alarm dan tidur...

********************************* 
Bangun seawall pukul5.15 pagi. Menjerit-jerit lagu Maher Zain Insha Allah suruh bangun. Hehehe.. Kesejukan mandi hokay sebab tak ada air panas kat shower dia. Perghhh.. Keluar menggigil-gigil. Terus check out dan berjalan kaki menuju ke Lapangan Terbang Antarabangsa Tan Son Nhat, Saigon. Sampai ke lapangan terbang kami mencari kaunter Air Asia sebab kami belum check in lagi. Bila sampai, pekerja Air Asia suruh timbang beg. OMG! Kantoi  la kan beg dah berat. Memang overweight wei. Hahaha.. So, dia suruh bayar ler 36USD for 15Kg. Hahahaha.. Tak teringat langsung pasal benda ni.. wakakaka.. Selamat bawak magic card memandangkan cash memang dah tinggal berapa je dan masa pun dah tak banyak.


Jalan sahajor pergi ke Lapangan Terbang


Jalan dan jalan. Tapi Nas dah tengok dulu laluan dari hotel ke Lapangan Terbang


Antara pemandangan bangunan semasa berjalan. Keadaan pagi tu macam baru lepas hujan.


Haaa.. nak kena cross jalan ni hati kena kering dulu. hahahaha... Seawal pagi jalan dah sibuk dengan banyak motor.

Sambungan daripada cerita di atas
Setel bab beg. Terus ke Imigresen untuk cop dan scan masuk ke departure hall. Terus menapak menuju ke Gate 8 yang agak jauh dan menunggu di situ. Tak lama pun. Kami ambil peluang untuk snap snap dan merayau sat beli pape. Beli lagiiii.. hahahaha..


Pagi kat sini baru lepas hujan. So, awan kat atas tu tak berapa cantik.


Tengah setting nak amek gambar tetiba ada sorg budak ni tertarik dgn kamera I. hahaha.. Bila panggil ajak bergambar terus dia lari dapatkan mak dia.


Hahaha.. Kalau boleh setiap benda nak dirakam.


Masa duduk menunggu flight

Air Asia
Flight take off dalam pukul8.45 pagi. Smooth take off. Tekak memang teringin nak makan nasi lemak Pak Nasier sebenarnya. Tapi, choiii tak ada! So, makan je Chicken Rice. Boleh lah. Sepanjang perjalanan 1 jam 50 minit tu kami borak-borak pengalaman trip ni dan buat la sedikit review “TERBAIK dari 3 Negara”. Hahaha..


Ni laluan udara kami dari HCMC ke Senai Airport


Wajib amek di setiap kenderaan yang kami naiki. Walaupun ada yg kecam asik gambar transport je.. hahahaha..


Jom breakfast uollss...


Pemandangan daripada dalam flight.

Tak terasa pun 1 jam 50 minit tu. Dan2 kapten pesawat buat pengumuman nak landing. Huhuhu.. aku macam, “dah sampai ke?”.. Mungkin sebab dah biasa dengan perjalanan yang makan masa yang lama, jadi perjalanan yang sekejap bagaikan tak terasa. Hihihi..

Alhamdulillah safely landing.. Mendarat pada pukul11.30 (waktu Malaysia). The Journey is coming to an end. Bersyukur kepada Allah krn memberikan kesihatan dan kemudahan dalam menempuh pengembaraan 7 hari ini.


Bersama Flight Attendance Air Asia. Tq uollss..


Haa... Bergambar dgn transport yang telah membawa kami dari Vietnam ke Malaysia.


-->
Kami sampai ke rumah masing-masing dalam pukul1.30 petang dan dah start terfikir-fikir what is our next trip.. hahahaha... 

Total cost for day 7:
Air Asia Vietnam - Senai (RM277.00)
Baggage 15kg 36USD (RM162/2 = RM81.00)
Makan dalam flight (RM40.00/2 = RM20)

= RM378.00

ShukStarz: Sekian cacatan pengembaraan saya pada kali ini. Terima kasih kepada kawan sekampung saya yang mengajak ke pengembaraan ini iaitu Nasrudin. 1st time buat kerja gila yg tak pernah terfikir pun. Terima kasih kerana membaca semua!

Friday, December 16, 2016

"Backpackers" ke Bangkok, Siem Reap dan Ho Chi Min City (12.12.2016) DAY 6

"Kita tak mampu nak plan semua benda, lagi-lagi bila sampai kat tempat yang baru, yang tak pernah sampai sebelum ni"

6th day (12.12.2016): Siem Reap - Ho Chi Min City
Betul cakap Jacob from Netherland yang menjadi Volunteer Teacher di Siem Reap untuk beberapa bulan. Tapi dia baru duk beberapa minggu. Dia beritahu tuk tuk kat Siem Reap ni agak mahal dan 'You don't have to worry a lot, you can get more wrinkle at your forehead'.. hahahaha.. Kami punya motto pulak 'Follow the flow'..

Terjaga dari tidur bila bas berhenti out of nowhere. Berhenti untuk toilet. Tengok jam pukul 01.25 pagi. Hurmm.. Jauh lagi ni. Mata dipejamkan dan tidur...

**********************************

Around 04.20 pagi kami sampai di Pnomp Penh, Cambodia. Pemandu bas suruh turun bas untuk tukar bas yang lain untuk menuju ke Ho Chi Min City. Oh, Shoot!!! Tak pasti lah masa kat kaunter beli tiket tu ada tanya ke tak tentang 'direct bus'.. hahaha.. Tak apa 'clear mind' it's an experience! Tunggu punya tunggu sampai kul5.00 pagi (Selamat tempat tu ada wifi.. hahahaha), kami dibawa naik van ke office bas yang akan bawa kami ke HCMC. Kami bergerak dari Pnomp Penh ke HCMC pada pukul 05.51 pagi.


Maps dari Phnom Penh ke Moc Bai (sempadan ke Vietnam)

Cross border Cambodia (Bavet) - Vietnam (Moc Bai)
Kami sampai di Border pada 10.15 pagi. Untuk cop keluar Cambodia, pembantu driver yang buatkan. Kami duduk je dalam bas disuruh turun dan berjalan kaki melalui pintu sempadan (macam ala-ala buat syarat je).. Bila sampai di Moc Bai, kami diarahkan untuk bawa sekali beg-beg besar untuk di 'scan' manakala pasport masih lagi ditangan pembantu driver untuk dicop sekali gus. Imigresen di sini tak sesak macam di Thai border hari tu. Jadi, scanning bag smooth je. Setel cop and scan, terus naik bas dan sambung perjalanan ke Ho Chi Min City!


Maps dari Moc Bai ke HCMC

HO CHI MIN CITY
Akhirnya kami sampai di Ho Chi Min City pada pukul1.00 petang. Bukan main lama lagi perjalanan kami. Daripada malam sampai ke pagi sampai ke tengahari baru sampai wei. Kalau ikut maps sekejap je patutnya. Tapi, apa kan daya.. hahahaha... Anyway, pengalaman naik bas ni berbeza dengan pengalaman naik bas Bangkok-Siem Reap. Masa naik bas from Bangkok tu rasa macam pembantu bas tu sangat amek kesempatan kat tourist dengan pelbagai bayaran tambahan untuk 'memudahkan' urusan katanya. Tp, trip bas ke HCMC ni tak ada la pulak. Mamat Columbia yang tak ada visa nak masuk Vietnam pun dia tolong siap bawak naik motor lagi tak tau ke mana. So, macam lebih dipercayai.


Penuh dengan motor



Ni masa merayau-rayau cari taxi nak ke hotel


Bandaraya HCMC

Hujan renyai bila kami sampai di HCMC. So, tak ada la panas sangat. Angkat backpack terus menapak ikut segerombolan foreigner yang lain untuk ke mana-mana. Tapi, yang pasti ke hotel yang dah ditempah. Nampak taxi dan tanya.


Haaa.. Pemandu taxi kemain smart siap ber-tie. Aku lupa dah nama dia, padahal dalam taxi kemain nak menyebut nama dia dengan betul sbg permulaan perbualan. Tapi, dia tak pandai English sgt uolllsss..

Sampai di Hotel Melody (jauh jugak) sbb amek yang berdekatan dengan airport katanya senang esok nak balik. hahahaha.. Masa nak check in tu receptionist cakap 'no electricity'.. Amek masa jugak dia nak pahamkan kat kami. Siap suruh dia tulis lagi. hihihihi.. Kena tunggu sejam katanya. Choiiiii...


Hotel Melody yang terletak berapa meter je dengan Airport


Ni suasana dalam bilik. Tilam dia nipis dan no hot water. Pepagi mandi kesejukan. hahahaha...

Rehatkan diri dan main internet, tengok-tengok kat mana nak pergi. Kami decide untuk pergi ke Ben Tanh Market (sebab kat sini banyak kedai makan halal) dan dikenali sebagai Malaysian town. Terus jalan kaki ke jalan besar untuk tahan taxi.


video

Sepanjang perjalanan kami dari hotel ke Ben Tanh Market. Motorcycle here and there.

Ben Tanh Market

Perghhhh... Trafik kemain sibuk gila dan penuh dengan motor. Hon sana sini sampai aku pun naik cuak bila motor sesuka hati je jalan ikut dia. hahaha.. Anyway, kami sampai ke Ben Tanh Market dan terus ke pasarnya. Dah nampak dah kesibukan pasar dia. huhuhu.. Muka-muka Malaysia pun dah banyak. Kami terus menuju ke Kedai Makan. Kami pilih Usman Kariem Muslim Restaurant 1 Malaysia. Kemain die punya tagline tau.


Mencari-cari wifi yang disediakan dalam restoran sesambil menunggu pesanan.


Taraaa.. nasi jugak yang dicari.

Selepas makan, apa lagi... Shopping!!!!!!!! Masa makan tadi dah ternampak sign board jual tudung Neelofar dan telekong yang murah. Teruss ke kedai tu dulu. 


Kedai tepi kaki lima. Beg Deuter Vietnam uollss.. Murah! Kat sebelah Kedai Makan Basiiroh je.


Haa.. tak ada dalam plan pun nak beli beg hokay!!! hihihi


Akhirnya.. memasing tambah satu lagi beg. hahahaha...


Ni nak cari baju untuk kerabat.

Ben Tanh Market ni ada 2 kawasan membeli belah. Satu di dalam yg sgt Heaven byk kedai, satu lagi di kaki-kaki lima yang dah siap-siap ada signboard FIX PRICE! Yang dekat dalam tu, dalam kul7-8 dah sibuk-sibuk untuk tutup kedai. Yang kat luar masih buka lagi. Tapi, no bargain at all. Bila dah kul8 tu berpusu-pusu dorang bukak kedai kat tepi-tepi jalan tu macam Night Market dan harga dia jauh lebih murah setelah gaduh-gaduh. hahahahaha...

video

Kesibukan di Ben Tanh Market

Anyway, jika anda tak terasa nak beli, tak payah tanya-tanya kat kedai tu. Kalau nak beli dgn harga yang anda rasa puas hati, please stick with the price and FIRM! harga kekadang blh turun sampai 50% - 70% daripada harga asal. Tapi, kalau anda beriya suh turunkan harga, then anda tak beli di akhirnya, peniaga akan menjadi SUPER SAIYA! hahaha... Kalau anda 1st customer lagi blh kaw-kaw suh turun kan harga. 'HAPPY PRICE MA, YOU HAPPY, I HAPPY'.. hahahahhaa...


Antara hasil tangkapan di Ben Tanh Market


Hasil tangkapan souvenir sepanjang Trip 3 Negara. hahaha... "Backpackers" sangat macam ni.. huhuhuhu..

Sekian hari ke-6

Total cost for day 6:
Melody Hotel RM96.00 (Aku bayar RM48.00)
Taxi to Melody Hotel 120,000VND (RM23.60/2 = RM11.80)
Taxi to Ben Tanh 130,000VND (RM25.60/2 = RM12.80)
Taxi from Ben Tanh - Hotel 111,000VND (RM21.80/2 = RM10.90)
Dinner at Usman Kariem 790,000VND (RM155.40/2 = RM77.70)
Souvenir 199,000VND + 8 Sing Dollar + RM45.00 + 12,000VND (RM86.55)

= RM247.75

ShukStarz: untuk tips sesape nak pergi Vietnam, uollss patut pergi ambil hotel berdekatan Ben Tanh Market. Senang untuk uoollls membeli belah nanti. Kami pergi ke Ben Tanh Market sahaja memandangkan Next February kami akan datang kembali ke sini. hehehehe...

"Backpackers" ke Bangkok, Siem Reap dan Ho Chi Min City (11.12.2016) DAY 5: The Unexpected Journey

"Mengembara bermaksud pergi ke mana-mana (dgn tidak tetap tempat kediaman dan tidak tentu pula tempat yg ditujui), bertualang, menjelajah"

5th day (11.12.2016): Siem Reap 
Siem Reap, Here I come again! Macam tak percaya aku jejak kaki lagi ke Bandar Pelancongan ni lagi buat kali kedua. Tapi kali ni singgah sehari je untuk meneruskan perjalanan ke tempat lain. Bandar yang penuh dengan pelancong semata-mata untuk melihat keunikan Angkor Watt dan kuil sekitarnya.

Oh lupa! Semalam sebenarnya ada suruh Nas mintak receptionist call Savut (Tuk tuk driver yang bawak kami tour Angkor Temple masa aku pergi Siem Reap tahun 2013). Aku dapatkan balik nombor phone dia dengan Mazuin. hehehe.. Tapi, dia busy pulak hari ni. Then, hotel nak tlg carikan tuk tuk yang "can speak English fluently". Pukul10 ya!! Ok!

********************************

Seperti biasa pagi-pagi lagi dah bangun menyiapkan diri untuk aktiviti-aktiviti hari ni. Apa yang kami rancang dah tentu untuk pergi ke Angkor Watt. Kata Nas dia nak tengok dengan mata kepala sendiri sama tak macam dalam buku teks. Choiiii... Sebenarnya aku nak pergi Tasik Tonle Sap, tapi bila baca review pasal boat ride kat tasik tu daripada orang lain, banyak bad daripada good. CANCLE!


Ni la bilik kat Rimong Boutique and Spa Hotel. Luas, ada balkoni dan juga bath tab. ditambah pula dengan peti sejuk. Overall it's worth!

Kami turun hotel pada pukul10 pagi. Tuk tuk dah tunggu. The name of rider is Som Oun. Then beritahu plan kami seterusnya. Pergi beli tiket bas untuk ke HCMC, makan dan Angkor Watt serta Night Market. Itu je plan kami di sini. hihihihi..


Fefelink mencari-cari tempat ala-ala Amazing Race


Sam Oun bawak kami pusing-pusing. Dia ni tak banyak cakap sbb tak berapa mahir Bahasa Inggeris pun. Tapi, tak apa. Ikut je apa yg kami suruh ya!! hahahaha

Setel beli tiket untuk ke HCMC. Plan asal nak amek Mekong Express atau Giant Ibis sebab 2 company bus ni dapat review yang baik. Tapi end up beli Olympic Express. Kami amek sleeper bus. hahahaha.. Nak rasa katanya. Walaupun macam-macam review baca kat internet. Ada aku kesah? Olympic Express ni murah sikit daripada yang lain. Harap-harap service ok. huhuhuhu...

D' Wau Restaurant
Kami teruskan jalan-jalan di Siem Reap ke tempat makan. Lapor beb.. Lapor nasi sebenarnya. Memang dah surf dulu tempat makan yang halal. Ada perkampungan muslim dekat Siem Reap ni. Kami pilih D'Wau Muslim Restaurant dan mencuba makanan Cambodia yang famous iaitu Amok. Macam masak lemak gitu. Sedap tapi muak skit, sebab santan nya sangat pekat dipadankan dengan ikan siakap. 


Haaa... bila time makan mesti tak hengat dunia. Macam 5 hari tak makan. hahahaha..

Angkor Watt
Habis makan, terus tanpa melengahkan masa ke Angkor Watt. Tapi sebelum tu beli dulu tiket nak tour Angkor. dah berubah ya dia punya kaunter. Lagi meletop daripada dulu. Dulu macam kaunter tiket nak masuk zoo je. hahahhaa... Dia ada 2 jenis tiket. Satu small tour tiket, satu lagi Big tour tiket. Siap kena amek gambor lagi untuk tiket tu. Ala-ala pass masuk la.


Ni la tempat kaunter beli tiket yang baru tu. Lebih besar dan selesa


Ni kat luarnya. Bangunan kat belakang tu Muzium kot. Tak pasti.

Dah siap beli tiket. Here we go Angkor Tour!!! Kami cakap kat Sam Oun nak pergi 3 temple je. hahaha... Malas dan penat nak berjalan sebenarnya. Jadi kami pilih Angkor Watt, Bayon Temple dan Ta Promph Temple (yang lebih dikenali sebagai Tomb Raider).






video

Ni antara gambar-gambar kami di Angkor Watt. Ada banyak lagi, boleh tgk kat Fb saya.

Daripada pemerhatian di Angkor Watt, dah banyak perubahan di sini dari 2013 yang lepas. Sekarang dah ada tempat parking yang luas, tempat perniagaan yang luas dan lebih tersusun. Cuma oh please get away the dust! Ramai gila pelancong datang kat sini. Masa kami nak keluar daripada Angkor Watt pun nampak ramai lagi berjalan masuk. Tak kira la daripada kanak-kanak sampai yang tua-tua bertongkat pun ada. Kalau ikut apa yang aku terpandang, pelancong Jepun paling ramai. hahahaha..

P/s: Jangan beli buku Angkor Watt yang dijual kat pintu masuk tu, kata 1USD tapi MENIPU. hahahaha...


Setelah berpanas menjelajah Angkor Watt, jom pekena air kelapa fresh yang sejuk. Kelapa tu sebiji-sebiji dia sejukkan dalam tong air batu uollsss... hahahaha..

Bayon Temple
Next, kami pergi Bayon Temple dan Elephant Terrace. Malas nak bergambar sangat kat temple temple tu sebab dah penat kat Angkor Watt. hahahha.. 




Antara gambar-gambar di Bayon dan Elephant Terrace.

Dengan pantasnya kami bergerak melalui Bayon dan Elephant Terrace sebab nak pergi ke satu lagi temple yang famous sebab Tomb Raider pernah buat penggambaran kat situ dan temple dia unik dengan banyak pokok-pokok yang besar.










Taraaaa... So, korg boleh scroll dengan cepat.. Sebab tak payah baca caption.. hahahaha

Ta Promph Temple
Masa kami datang ni, Ta Promph ni macam dah terlalu uzur. Macam ada runtuhan di tepi-tepi temple dan akar-akar pokok yang terlalu besar tu kena disokong dengan besi-besi. Mungkin preservation sedang dijalankan kot. Setiap laluan di dalam temple juga diletak kan dengan laluan berkayu.

Night Market
Walaupun waktu belum malam lagi dan Night Market sebenarnya bukak pukul6, kami paksa jugak si Sam Oun pergi Night Market. Sampai je kat situ ada la beberapa kedai yang dah bukak. So, masa untuk shopping dan bergaduh!!!! hahahahaha... Tak sempat nak snap, sebab banyak bergaduh nak dapat harga yang sepatutnya.. hahahaha

P/s: gaduh la sampai uollsss dapat harga yang uolllsss nak dan puas hati.. hihihihi... Jangan bertumbuk sudah..

The Unexpected Journey
Kami balik ke Hotel Rimong tu balik sebab pemilik dia bagi kami mandi dan siap-siapkan diri di sana tanpa caj tambahan. Baik gila seriously! Sebenarnya beg-beg yang besar tu pun kami tinggalkan kat bilik (Macam orang belum check out lagi).. hahahaha.. Tq pemilik!!! Setel je semua terus Sam Oun hantar kami ke tempat menunggu bas. Sesambil nak menunggu tu pergi la groceries berdekatan. Selamat banyak barang-barang halal kat situ. Halal Malaysia ok. Nak menunggu bas sampai, lama lagi, tapi kena tunggu jugak takut ketinggalan. Huishhh dapat wifi kat tempat tu. Terus mengadap handphone.


Leka beb bila ada wifi. Sama je rasa macam dapat nasi. hahahaha...
Sempat juga berborak dengan Mamat Netherland (Jacob) dan dia teruja dengan trip kami. hehehe..


Taraaaa ini lah rupa dia Sleeper Bus ke HCMC

Sleeper Bus
Walaupun review yang kami dapat daripada Mr. Google sgt teruk tentang perkhidmatan ni, tapi bila merasainya sendiri, tak ada la seteruk yg diperkatakan. Ok je. Memandangkan ko dah penat, jadi baring dan tidur jelaa gamaknya. Dia berhenti ke apa ke, aku dah tak kisah!!! hahahaha..

Sekian hari ke-5

Total cost for day 5:
Tuk tuk round for 1 day 15USD (RM67.50/2 = RM33.75)
Small Angkor Tour for 1 day 20USD (RM90.00)
D' Wau Restaurant 24USD (RM108.00/2 = RM54.00)
Coconut Fresh 4USD (RM18.00)
Olympic Express to HCMC 20USD (RM90.00)
Groceries 8USD (RM36.00)
Souvenir 32USD (RM144.00)

= RM429.75

ShukStarz: haiyooo.. lagi banyak rupanya spend hari ni. Mungkin sebab guna USD and currently RM pulak tengah jatuh teruk. hurmmmm...